Het iPH-congres had als centraal thema: Veerkracht, vertrouwen én lef als sleutels voor transitie. Iets dat goed aansluit bij de visie van Marjolijn: ‘Wat mij aanspreekt aan Positieve Gezondheid is die brede blik op gezondheid: er wordt niet in kadertjes gekeken, maar vanuit samenhang.’

Veerkracht, vertrouwen én lef als sleutels voor transitie. Door van deze principes uit te gaan kan het zorgstelsel zijn belofte – laagdrempelige zorg voor iedereen en solidariteit tussen zieke en gezonde Nederlanders – de komende decennia blijven waarmaken. Hoe dan? Tijdens het iPH-congres werd deze vraag beantwoord door inspirerende sprekers, interessante praktijkvoorbeelden, vernieuwende toepassingen, gebruik van tools, thematische sessies, onderzoek en laatste inzichten in de doorontwikkeling van Positieve Gezondheid.
Met een brede blik kijken naar gezondheid
Marjolijn: ‘Dit was mijn eerste kennismaking met iPH. Bijzonder om te zien dat zoveel zorg- en welzijnsprofessionals vanuit het hele land bij elkaar komen om samen naar de toekomst te kijken. Positieve Gezondheid kijkt breder dan lichamelijke klachten of ziekte, maar focust juist ook op zingeving, mentale gezondheid, de rol van de dood en de kwaliteit van leven. Kan iedereen goed meedoen, goed functioneren?
Wat mij aanspreekt aan Positieve Gezondheid is die brede blik op gezondheid: er wordt niet in kadertjes gekeken, maar vanuit samenhang. Daar ben ik zelf ook van overtuigd. Als ik opsta ben ik naast mijn functietitel of lichamelijke conditie ook mens, mantelzorger, vrouw, moeder. Het is onmogelijk om maar naar één facet te kijken, we moeten alles in samenhang beschouwen. Durven we écht te kijken naar mensen?
Met een brede blik kijken naar gezondheid is ook met een brede blik kijken naar de (vitale, gelukkige) mens op de werkvloer. Wanneer we daar integraal aan werken, komen we samen verder.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar de rest van mijn ontdekkingstocht langs de mooie projecten die vallen onder Stichting CAOP, bij Sardes, bij Kennisland. Welke projecten mag ik de komende tijd écht niet missen?’